Risotto z pieczarkami i bakłażanem

Risotto z pieczarkami i bakłażanem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż do risotta

    200 g
  • cebula

    1 szt
  • marchewka

    1 szt
  • bakłażan

    1/2 szt
  • pieczarki

    150 g
  • ząbki czosnku

    2-3 szt
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • oliwki czarne Smak

    40 g
  • wino białe wytrawne

    150 ml
  • bulion warzywny

    500 ml
  • oliwa

    1-2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Risotto z pieczarkami i bakłażanem foto
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i marchewkę. Gdy cebula się lekko zeszkli dodajemy pokrojone w ćwiartki lub plasterki pieczarki, bakłażana pokrojonego w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 5 minut po czym dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści do warzyw wsypujemy ryż i smażymy kilka minut (ok. 3-5 minut).
Krok 2 - Risotto z pieczarkami i bakłażanem foto
Wszystko podlewamy białym winem i pozostawiamy do wchłonięcia wina przez ryż od czasu do czasu mieszając. Zmniejszamy palnik i stopniowo dodajemy bulion (jeśli nie macie ugotowanego bulionu można rozpuścić kostkę rosołową warzywną lub grzybową). Na początek wlewamy ok. 1/3 bulionu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy. Po ok. 5 minutach (bulion powinien się wchłonąć) wlewamy kolejną porcję i następną po kolejnych 5 minutach
Krok 3 - Risotto z pieczarkami i bakłażanem foto
Ryż powinien gotować się ok. 15-18 minut. Po tym czasie dodajemy oliwki, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mieszamy nasze risotto i zdejmujemy patelnię z palnika i przykrytą odstawiamy na ok. 5 minut żeby ryż wchłonął resztę płynów.

Risotto z pieczarkami i bakłażanem podajemy ciepłe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

msmariusz

28.05.2015 08:36
risotto mniam

dollce

18.04.2015 20:27
Smakowite :)

dodi

17.04.2015 08:59
pyszne jedzonko

Malinka

16.04.2015 19:45
Jak zwykle...człowiek się robi głodny od samego patrzenia :)

wwwiolka

16.04.2015 15:11
Bardzo fajny przepis.

bertpvd

16.04.2015 15:10
pięknie podane Risotto !

Aleksandra/Olcia

16.04.2015 14:48
pięknie podane,wygląda bardzo smakowicie

Wiktoria29

16.04.2015 14:04
świetnie podane, wersji z bakłażanem jeszcze nie jadłam

Monika-twin

16.04.2015 13:26
uwielbiam risotto.

Franciszek

16.04.2015 12:12
Pięknie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat