Revani

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • masło

    200 gram
  • cukier

    120 gram
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • kasza manna

    140 gram
  • mąka

    120 gram
  • sól

    1 szczypta
  • płatki migdałowe

    3 łyżka
  • jajko

    6 sztuk
  • sok pomarańczowy

    1/2 szklanki
  • skórka pomarańczowa

    1 sztuka
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki

poncz

  • sok z limetki

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • cukier

    250 gram
  • rum biały

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Revani foto
Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym oraz żółtkami na jednolitą masę
Krok 2 - Revani foto
miksuj dalej dodając składniki suche, mąkę , proszek do pieczenia i kaszę mannę
Krok 3 - Revani foto
następnie dodaj do ciasta ubite na sztywną pianę białka
Krok 4 - Revani foto
wyciśnij sok z pomarańczy oraz zetrzyj skórkę i dodaj do masy
Krok 5 - Revani foto
na końcu do masy dodajemy płatki migdałowe. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 50 minut
Krok 6 - Revani foto
Gdy ciasto się piecze zrób poncz do nasączenia ciasta. Zagotuj soki z cytryny i limonki z cukrem i rumem dodając trochę wody (około 1/2 szklanki).
W cieście po wyjęciu z piekarnika zrób patyczkiem dziurki i nasącz ciasto kiedy jest jeszcze ciepłe

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 12.08.2014 10:56
super polecam
Lis 11.08.2014 09:27
Wygląda przepysznie:)
kloruś 11.08.2014 09:05
wygląda baaardzo smakowicie!
Lidzia 11.08.2014 08:02
Bardzo syte.
wwwiolka 10.08.2014 22:38
Bardzo fajny przepis.
Kolorowa 10.08.2014 21:01
pyszny przepis ;)
Beatris 10.08.2014 20:35
Wygląda bardzo smakowicie:)
IwonaDD 10.08.2014 19:41
smaczne ciasto
kasienka23 10.08.2014 19:33
pyszne ciasto!
mufinka79 10.08.2014 19:19
Smakowicie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat