Rafaello z adwokatem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jajko

    6 sztuk
  • mąka

    6 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    6 łyżek
  • masa

  • żółtko jajek

    6 sztuk
  • mleko

    1 litr
  • mąka

    4 łyżki
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    pół szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • adwokat

    2 kieliszki
  • DODATKOWO:

  • dżem pomarańczowy

  • spirytus

    1 kieliszek
  • cukier wanilinowy

    pół opakowania
  • migdały

    1 opakowanie
  • cukier

    1 łyżka
  • margaryna

    1 łyżka
  • woda

    1 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rafaello z adwokatem foto
BISZKOPT: Białka ubić, dodać cukier. Ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka i ubić na małych obrotach. Później dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzeć łyżką. Przelać na brytfannę wysmarowaną masłem i piec ok. 25 minut w 180 st.
Krok 2 - Rafaello z adwokatem foto
Po upieczeniu wyjąć, ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Biszkopta (dolną i górną część) namoczyć ponczem. PONCZ: wodę i spirytus wymieszać, dodać cukier wanilinowy
Krok 3 - Rafaello z adwokatem foto
MASA: Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozmącić mąki i żółtka oraz cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje wlać rozmącone składniki. Budyń odstawić do ostudzenia.
Krok 4 - Rafaello z adwokatem foto
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po trochu budyniu.
Krok 5 - Rafaello z adwokatem foto
Na koniec wlać adwokata. Utrzeć wszystko mikserem.
Krok 6 - Rafaello z adwokatem foto
Dolną część biszkopta wysmarować dżemem.
Krok 7 - Rafaello z adwokatem foto
Polać po nim połowę masy, przykryć drugą połową biszkopta. Wyłożyć resztę masy.
Krok 8 - Rafaello z adwokatem foto
Migdały uprażyć na margarynie i cukrze. Zimne wyłożyć na placek.
Krok 9 - Rafaello z adwokatem foto
Wstawić do lodówki jeszcze na 2 godziny. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 02.01.2014 08:27
Sama nazwa jest kusząca...
plocia 19.10.2013 11:05
Kiedy mi kawałek podrzucisz ? może na moje urodzinki :)
Margaretkaw 24.09.2013 10:06
Wspaniałe ciasto :)
agnieszka214 23.08.2013 09:08
cikewe połaczenie
Piotr-21 12.04.2013 21:25
musze takie upiec
Barbara/zuza22_85 12.04.2013 21:16
aż ślinka cieknie
gosia47-47 17.03.2013 12:21
tak, takie inne bez kokosu :) bardzo smaczne
[email protected] 12.03.2013 21:15
rafaello bez kokosu?musze sprobowac
jordi 03.03.2013 21:39
bardzo ciekawa modyfikacja tradycyjnego rafaello
Katarzyna47 18.09.2012 21:47
Myślałam, że "Rafaelo" jest z kokosem. Wygląda super.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat