Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello na krakersach z jeżynami
Kroki postępowania
Żelatynę zalać zimną woda i odstawić. Jeżyny wsypać do garnka razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu. Kiedy puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia.
Dodatkowo zmiksowałam je blenderem i przetarłam przez sitko. Żelatynę rozpuścić podgrzewając nad małym ogniem i wlać do ciepłego musu z jeżyn.
Pół szklanki kremówki doprowadzić do wrzenia razem z cukrem i gorącą zalać czekoladę. Odstawić na minutę, po czym delikatnie mieszając rozpuścić. Wlać rozpuszczoną żelatynę i odstawić do wystudzenia, kontrolując gęstość.
Pozostałe 1 1/2 szklanki schłodzonej kremówki ubić, a pod koniec wlać cienkim strumyczkiem mleczko kokosowe. Ubijać jeszcze około minuty.