Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki ziemniaczane

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 4 szt.
masło 1 łyżka
kwaśna śmietana 2 łyżki
cebula biała 1 szt.
drożdże 5 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki ziemniaczane

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, zmielić, utrzeć z żółtkami i masłem. Dodać śmietanę, usmażoną na maśle cebulę oraz mąkę wymieszaną z pokruszonymi drożdżami. Doprawić do smaku, utrzeć składniki, dodać sztywno ubitą pianę, delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką placuszki na dobrze rozgrzany olej i smażyć obu stron na złoty kolor. Podawać z dowolnym sosem, pikantnie przyprawionym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 24.01.2015 15:59
zjadłabym z chęcią
marcia7 24.01.2015 15:17
takich nie robiłam jeszcze
Sroczka 24.01.2015 15:10
Z chęcią zjadłabym takie racuszki.
Adam/ZUB3R 24.01.2015 14:51
wyglądają smacznie
Franciszek 24.01.2015 11:45
Ciekawy przepis
pestka 24.01.2015 11:22
to bardzo smaczna kolacja
jagoda5913 24.01.2015 10:57
Warto by wypróbować
Magula 24.01.2015 09:47
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak