Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

racuszki z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
mąka 70 g
sól
jajko 2
mleko 1/2 szklanki
cukier puder 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: racuszki z jabłkami

Rozbijamy jajo, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodając mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i przekładamy do ciasta – mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Łączymy ją z ciastem i jabłkami. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy placki na rumiano z obu stron. Podajemy gorące z cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 31.01.2014 18:31
Racuchy w każdy piątek mamy
gosia1988 01.07.2013 09:47
wyśmienite
mitek111 21.02.2013 21:34
ja robię podobne:)
PaniMISIOWA 21.02.2013 18:41
pyszne!
monisia1977 21.02.2013 18:09
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak