racuszki z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłka

    1 kg
  • mąka

    70 g
  • sól

  • jajko

    2
  • mleko

    1/2 szklanki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozbijamy jajo, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodając mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i przekładamy do ciasta – mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Łączymy ją z ciastem i jabłkami. Na patelni na rozgrzanym oleju smażymy placki na rumiano z obu stron. Podajemy gorące z cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 31.01.2014 18:31
Racuchy w każdy piątek mamy
gosia1988 01.07.2013 09:47
wyśmienite
mitek111 21.02.2013 21:34
ja robię podobne:)
PaniMISIOWA 21.02.2013 18:41
pyszne!
monisia1977 21.02.2013 18:09
dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat