Racuszki śmietanowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • jaja

    2
  • cukier

    1/4 szklanki
  • skórka otarta z 1 cytryny

  • śmietana

    1/2 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • śmietana do polania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przesiać mąkę. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem, dodać otartą skórkę z wyparzonej cytryny, śmietanę i mąkę. Wymieszać, dodając stopniowo tyle mleka, aby ciasto miało gęstość śmietany. Wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Kłaść łyżką racuszki na bardzo rozgrzany olej i obsmażyć z obu stron. Podawać gorące, polane śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat