Racuszki kokosowe bezglutenowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białko

    4 szt.
  • cukier puder

    4 łyżki
  • mąka ryżowa

    2 łyżki
  • mąka gryczana

    2 łyżki
  • wiórki kokosowe

    1/2 szk.
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej kokosowy

    3-4 łyżki [do smażenia]
  • sól

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wbijamy 4 białka jaj i dodajemy szczyptę soli. Dokładnie ubijamy na sztywno pianę. Dodajemy mąkę gryczaną, ryżową i proszek do pieczenia bezglutenowy razem wymieszany, małymi ilościami do piany. Cały czas miksujemy. Następnie dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Całość dalej miksujemy. Sypać 1/2 szklanki wiórków kokosowych do całości i delikatnie wymieszać masę łyżką.
Na rozgrzaną patelnię dodać olej kokosowy i łyżką nakładałam małe porcje racuszków. Smażyłam z obu stron na małym ogniu, do momentu zrumienienia się.
cisowianka21
Proszek do pieczenia [bezglutenowy] obowiązkowo. Zamiast mąki gryczanej i ryżowej, można dodać mąkę kokosową. Na pewno będzie jeszcze smaczniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 12.08.2016 19:16
Smaczne i zdrowe
halina17 29.01.2016 18:55
Dobry przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat