Racuszki drożdżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • drożdże świeże

    12 g
  • tłuszcz

    50 g
  • mleko ciepłe

    250 ml
  • jajka

    2
  • cukier

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy, drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka, wlewamy do mąki, dodajemy utarte z cukrem jaja, resztę mleka, stopiony tłuszcz, wyrabiamy dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, kładziemy racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażymy z 2 stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z cukrem pudrem, syropem owocowym lub z dżemem.
slodkieniebo
Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1985 r

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pajbek 17.11.2015 11:20
Pyszne :-)
MAR3STA 17.11.2015 10:20
lubię takie racuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat