Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki drożdżowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
drożdże świeże 12 g
tłuszcz 50 g
mleko ciepłe 250 ml
jajko 2
cukier 50 g

Porada

Przepis znalazłam w książce "Kuchnia Polska" z 1985 r

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki drożdżowe

Mąkę przesiewamy, drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki mleka, wlewamy do mąki, dodajemy utarte z cukrem jaja, resztę mleka, stopiony tłuszcz, wyrabiamy dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, kładziemy racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażymy z 2 stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z cukrem pudrem, syropem owocowym lub z dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 17.11.2015 11:20
Pyszne :-)
MAR3STA 17.11.2015 10:20
lubię takie racuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak