Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy dyniowe

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 1
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
puree z dyni 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 120 g
mleko 60 ml
olej do smażenia

Porada

Ilość mąki zależy od rodzaju dyni. Przy dyni zwyczajnej należy dać jej troszkę więcej.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy dyniowe

Kroki postępowania

1
Puree z dyni powinno być dość suche. Jeśli używamy dyni zwyczajnej to proponuję odsączyć je np. na gazie.
Krok 1 - Racuchy dyniowe  foto
2
Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier, szczyptę soli i całość ubijamy mikserem.
Krok 2 - Racuchy dyniowe  foto
3
Następnie dodajemy dyniowe puree, mieszamy do połączenia składników.
Krok 3 - Racuchy dyniowe  foto
4
Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i mleko, całość mieszamy, powinno powstać gęste, klejące się ciasto.
Krok 4 - Racuchy dyniowe  foto
5
W garnku rozgrzewamy olej. Łyżką wkładamy porcję ciasta i smażymy racuchy na rumiano z obu stron na wolnym ogniu. Podajemy posypane cukrem pudrem, smacznego :)
Krok 5 - Racuchy dyniowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 13.05.2015 21:38
Super wyglądają!
Habibi 05.11.2014 07:55
Kolor przepiękny! Robiłam mini pączki z dynią - wszystkich zaskoczyła ich barwa ;)
Ali 05.11.2014 06:21
Świetnie wyglądają! :)
Lis 04.11.2014 22:53
Bardzo smakowicie wyglądają:)
RenataZ-et 04.11.2014 22:44
wyglądają super!
olyabuziaczek 04.11.2014 22:07
pierwszy raz widze taki pomysl
Ania84 04.11.2014 21:47
super pomysł! rewelacyjnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak