Rabarbarowa straciatella

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    szczypta
  • sól

    szczypta
  • olej

    1 łyżka
  • cukier

    4 łyżki

ŚMIETANKA

  • śmietana 30%

    0,5 litry
  • ser biały

    0,5 kg z wiaderka
  • cukier puder

    do smaku
  • czekolada gorzka

    3/4 tabliczki
  • biała czekolada

    0,5 tabliczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    7 łyżeczek

WYKOŃCZENIE

  • rabarbar

    800 gram
  • galaretka truskawkowa

    2 sztuki
  • cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Rabarbarowa  straciatella foto
BISZKOPT: Sypkie składniki łączymy ze sobą. Żółtka oddzielamy od białek. Biała ubijamy. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy wymieszane sypkie składniki ( mąką, proszek do pieczenia, kakao, bułka tarta, soda) oraz wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Biszkopt pieczemy około 15- 20 minut w 180°C. Upieczony studzimy.
Krok 2 - Rabarbarowa  straciatella foto
ŚMIETANKA: Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser. Całość dokładnie miksujemy i słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym zmiksowaniu dodajemy starte czekolady. Po połączeniu ich z całością, otrzymaną straciatellę wykładamy na upieczony czekoladowy biszkopt. Torcik odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Krok 3 - Rabarbarowa  straciatella foto
GALARETKA: Rabarbar oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowany przekładamy do garnka. Podlewamy go około 0,5 szklanką wody i zagotowujemy.
Krok 4 - Rabarbarowa  straciatella foto
Gdy zmięknie delikatnie go miksujemy. Ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Przygotowanego musu rabarbarowego powinno wyjść 1 litr. Gdyby nie było tyle (zależy to od soczystości rabarbaru) brakującą ilość dopełniamy przegotowaną wodą. Do ciepłego musu dodajemy galaretki. Gdy te się rozpuszczą rabarbar ewentualnie słodzimy do smaku, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 5 - Rabarbarowa  straciatella foto
Lekko tężejący wykładamy na zastygnięty torcik. Ponownie wstawimy go do chłodu by wierzch zastygł.
Torcik przed podaniem dekorujemy. Ja udekorowałam go różyczkami wykonanymi z bitej śmietany. Oczywiści można go wykończyć rozetkami z bitej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 03.12.2016 11:18
Pysznie wygląda
MagdalenaIC 03.12.2016 00:51
Pysznie wygląda :)
gusia1000 02.12.2016 23:41
Znakomite ciasto.
Iwusia 02.12.2016 23:08
ekstra wygląda, a i pewno wspaniale smakuje
MAR3STA 02.12.2016 21:45
elegancki deser
IKrakowianka 02.12.2016 20:30
wygląda rewelacyjnie
Beatris 02.12.2016 20:15
Przepyszne ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Marta1986 02.12.2016 19:09
apetyczne mniam
agnieszka214 02.12.2016 18:50
Pyszny deser mniam
Łukasz15 02.12.2016 18:35
Świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat