Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarkaka Szwedzkie ciasto

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 400 g
jajko 2 szt.
cukier 1/2 szkl.
mąka pszenna 100 g
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Rabarbarkaka Szwedzkie ciasto

Kroki postępowania

1
Rabarbar myję, obieram i kroję w niewielką kostkę.
Krok 1 - Rabarbarkaka Szwedzkie ciasto foto
2
Blachę o wymiarach 25 cm na 20 cm wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i miksuję na puszystą masę. Do ubitych z cukrem jajek dodaję stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Masę przekładam na blachę, posypuję pokrojonym rabarbarem. Na powierzchni układam równomiernie wiórki lub płatki zimnego masła. Całość oprószam cukrem perłowym lub demerara.
Krok 2 - Rabarbarkaka Szwedzkie ciasto foto
3
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piekę około 60 minut. Ciasto po upieczeniu studzę i oprószam cukrem pudrem.
Krok 3 - Rabarbarkaka Szwedzkie ciasto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 17.10.2012 19:01
super
Magula 17.10.2012 10:06
super ciasto i nazwa równiez ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak