Pyzy-kluski z mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    80 dkg
  • jajko

    1 szt.
  • mięso mielone wieprzowe

    20 dkg
  • cebula

    1 szt
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pyzy-kluski z mięsem mielonym foto
Ziemniaki dokładnie umyć,połowę ugotować w łupinkach,obrać,ostudzić,zmielić.Resztę ziemniaków obrać,zetrzeć na drobnej tarce,wycisnąć bardzo dokładnie sok,ja użyłem ściereczki.Połączyć z ugotowanymi ziemniakami,wbić jajko,posolić,zagnieść ciasto.W razie potrzeby dodać łyżkę maki ziemniaczanej.
Krok 2 - Pyzy-kluski z mięsem mielonym foto
Do mięsa mielonego dodać posiekaną cebulę,przyprawić kucharkiem i pieprzem,Dobrze wymieszać.
Krok 3 - Pyzy-kluski z mięsem mielonym foto
Z ciasta formujemy placuszki,nakładamy farsz,zlepiamy ,mokrymi rekami(ciasto się nie przykleja)kształtujemy kulki.Wrzucamy na wrząca ,posoloną wodę.Gotujemy ok.30 minut.W miedzy czasie podsmażyć na patelence ,na goracym oleju,posiekaną cebulę.
Krok 4 - Pyzy-kluski z mięsem mielonym foto
Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową,osączamy.Wykładamy na talerz,nakładamy podsmażoną cebulę.Podajemy z surówką np. z kiszonej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (50)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 23.02.2016 20:38
Te pyzy na pewno są bardzo smaczne
IZABELA29 12.08.2014 13:31
uwielbiam je robic
ONY_za_kare 04.03.2014 11:01
super kluski!
mirosława4 01.02.2013 13:54
smaczny obiadek
Alex_M 13.01.2013 10:22
pycha! moge sie na takie wprosic? :D
SmacznaPyza 25.12.2012 16:28
jajko do pyzów?
Motorek 14.12.2012 08:37
bardzo smaczne
Seba 04.12.2012 09:46
bardzo smaczne
IZABELA29 03.11.2012 09:47
sa doskonałe i bardzo smaczne ,polane masełkiem z cebulką pyszne...
ben-ka 03.11.2012 08:30
jeść to każdy lubi,gorzej robić a są takie pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat