Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane z sosem paprykowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

groszek zielony 1 łyżka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
twarożek ziołowy 40 g
natka pietruszki 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
pyzy w proszku 60 g
woda 1/8 litra
papryka czerwona 1 strąk
olej 1 łyżka
rosół warzywny 1/4 łyżeczki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
curry
cukier
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane z sosem paprykowym

Dymkę oczyścić, umyć, pokroić w cienkie krążki. Wymieszać z groszkiem, natką, pietruszką i twarogiem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Pyzy w proszku i zimną wodę dokładnie wymieszać, odstawić na 5 minut. Z przygotowanego ciasta uformować wilgotnymi dłońmi 2 pyzy. W środku umieścić po 1 łyżce twarogu. Gotować 20 minut w osolonej wodzie na małym ogniu. Strąk papryki umyć, podzielić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Połówki papryki podsmażyć na oleju. Podlać 25 ml wody (1 i 1/2 łyzki), wsypać bulion w proszku, dusić 10-15minut. Całość przetrzeć przez sitko. Sos przyprawić szczyptą pieprzu cayenne, curry, gałką, cukrem i ewentualnie solą i pieprzem. Pyzy podawać z sosem paprykowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak