Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem i skwarkami
Cebule i czosnek smażymy na smalcu gęsim na złoty kolor pod koniec dodając oprószoną mąką wątróbkę.
Mięso wołowe bez kości mielimy w maszynce do mięsa dodając w trakcie smażoną cebulę z czosnkiem i wątróbkę.
Tak przygotowany farsz mocno doprawiamy, aby mięso nie było mdłe.
Ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie trzemy na tarce).
Do dużej miski wkładamy ugotowane ziemniaki, dodajemy surowe mocno odciśnięte, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko i wyrabiamy tak, aby wszystkie składniki połączyły się dokładnie.
Ręce moczymy w wodzie, formujemy placuszki, na środku układamy farsz i delikatnie zlepiamy tworząc okrągłą pyzę.
Tak przygotowane pyzy wkładamy do gotującej się osolonej wody, po kilku minutach mieszamy i gotujemy około pięciu minut w zależności od wielkości pyz.
Ugotowane pyzy układamy na półmisku, polewamy roztopionymi skwarkami i posypujemy szczypiorem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.