Pyzy z mięsem i skwarkami

Pyzy z mięsem i skwarkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyzy z mięsem okraszone skwareczkami to danie, które ma wielu wielbicieli. Jest sycącym posiłkiem, który uwielbiają dzieciaki i dorośli. Zróbcie ten przepis, bo ciasto jest wyjątkowo delikatne!

 

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pyzy:

  • ziemniaki ugotowane

    1 kilogram
  • ziemniaki

    1/2 kilograma
  • mąka ziemniaczna

    3-5 łyżek
  • jajo

    1 sztuka
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku

Na farsz:

  • mięso wołowe z rosołu

    1/2 kilograma
  • wątróbka drobiowa

    1/2 kilograma
  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • smalec gęsi

    2 łyżki
  • smalec

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebule i czosnek smażymy na smalcu gęsim na złoty kolor pod koniec dodając oprószoną mąką wątróbkę.

Mięso wołowe bez kości mielimy w maszynce do mięsa dodając w trakcie smażoną cebulę z czosnkiem i wątróbkę.

Tak przygotowany farsz mocno doprawiamy, aby mięso nie było mdłe.

Ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie trzemy na tarce).

Do dużej miski wkładamy ugotowane ziemniaki, dodajemy surowe mocno odciśnięte, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajko i wyrabiamy tak, aby wszystkie składniki połączyły się dokładnie.

Ręce moczymy w wodzie, formujemy placuszki, na środku układamy farsz i delikatnie zlepiamy tworząc okrągłą pyzę.

Tak przygotowane pyzy wkładamy do gotującej się osolonej wody, po kilku minutach mieszamy i gotujemy około pięciu minut w zależności od wielkości pyz.

Ugotowane pyzy układamy na półmisku, polewamy roztopionymi skwarkami i posypujemy szczypiorem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Kucharek_pl
Mięso gotowane z rosołu to może być pręga, szponder lub mostek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat