Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pyzy

mic
2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
mąka ziemniaczana
ziemniaki starta 1/4 ziemniaków ugotowanych
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pyzy

Kroki postępowania

1
Ilość mąki i ziemniaków startych podam w opisie za chwilę.


Ziemniaki ugotowan przekręcamy przez maszynkę, ubijamy je
Krok 1 - pyzy foto
2
dzielimy na 4 części, 2 z nich wyciągamy, odkładamy z boku.
Krok 2 - pyzy foto
3
do jednek z nich wysypujemy mąkę ziemniaczaną.
Krok 3 - pyzy foto
4
do drugiej dodajemy starte ziemniaki na tartce by wypełniły 4 część.
Krok 4 - pyzy foto
5
Wbijamy jajka, dodajemy podsmażoną w kostkę cebulę. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku. Formujemy kulki.
Krok 5 - pyzy foto
6
Wrzucamy do gątujęcej się , osolonej wody. Wyjmujemy gotowe już na talerz, układamy obok siebie, Najlepiej smakują polane tłuszczykiem .
Krok 6 - pyzy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 23.01.2014 21:49
lubię pyzy i to bardzo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak