Pyszne pierożki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebule

    3 sztuki
  • boczku lub słoniny

    5-8 dag.
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąki pszennej

    4 szklanki
  • jajk

    1 sztuka
  • woda

    1 (ciepła)
  • twaróg

    1 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować, ostudzić i zmielić.
Pokrojoną cebulkę podsmażyć na złoto na tłuszczu wytopionym z drobno pokrojonego boczku.
Zmielić ser. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce. Doprawić solą i pieprzem.
Z mąki, jaja, ciepłej wody i odrobiny soli wyrobić pierogowe ciasto. Podzielić na 2-3 części i cieniutko rozwałkować każdą z nich po kolei i wycianać krążki.
Nakładać na nie nadzienie i starannie zlepić brzegi. Można je oczywiście zlepiać palcami lub widelcem.
Wrzucać do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą. Gotować 2-3 min. od wypłynięcia.
Podawać ze skwarkami z boczku lub słoniny, można polać gęstą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (50)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 03.05.2014 23:52
Poproszę kilka :-)
Róża1 28.02.2014 23:52
bardzo smaczne !!!!!!!!!!!
Malinka 03.08.2013 23:29
Rzeczywiście na takie wyglądają:)
czekoladka_m 18.07.2013 12:26
Oj i to jak pyszne!!!
gacopierz23 26.01.2013 21:36
naprawdę pyszne
Juleczka20 14.01.2013 15:07
smakowite:)
Chojłówna 11.10.2012 20:05
moje ulubione
Anna169Hosz 16.09.2012 21:12
Smaczne.
Ewelina47 09.09.2012 21:58
uwielbiam takie pierogi
mic 13.08.2012 21:04
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat