Pyszne pieguski Zewy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • orzechy nerkowca

    200 g
  • rodzynki

    100 g
  • czekolada mleczna

    100 g
  • mąka pszenna typ 500

    300 g
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 szczypta
  • cukier puder

    120 g
  • masło

    200 g miękkie
  • śmietana

    45 ml 36 %
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzechy, czekoladę posiekać.
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
Do utartego masła wlać śmietankę, wymieszać i nadal ucierając dodawać porcjami mąkę.
Połączyć składniki a potem dodać posiekane składniki i wsypać rodzynki, wymieszać masę.
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia.
Z ciasta formować kulki i układać na blasze.
Ciasteczka piec około 15-17 minut w zależności od wielkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu ciasteczka wystudzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ZEWA 27.12.2017 16:40
Inspiracją były pieguski z bloga http://kuchennepoczynaniamoniki.blogspot.com

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat