Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ciasto z jabłkami i masą śmietanową
500g domowej marmolady jabłkowej,
cukier waniliowy,
1/2 szkl. wody,
budyń waniliowy,
łyżeczka cynamonu.
Masa śmietanowa:
200 ml śmietanki 30%,
200 ml śmietany 18%,
śmietan-fix,
1/2 paczki budyniu truskawkowego (20g),
3 łyżki cukru pudru,
dowolny dżem.
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, nastepnie wlać wodę i olej. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem. Przelać do tortownicy o średnicy 24cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Ostudzić.
Masa jabłkowa: Wszytsko prócz budyniu przełożyć do granka, zagotować, dodać sproszkowany budyń, dokładnie wymieszać. Gotować ok. 2 min. Masę wylać na ciasto. Schłodzić.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, fixem oraz budyniem. Na koniec zmiksować z kwaśną śmietaną. Połowę masy rozsmarować na cieście, posmarować dżemem, udekorować resztą śmietany.