Pyszne ciasto z galaretką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    5 sztuk
  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • śmietana kremówka

    1 i 1/2 opakowania po 330 ml
  • galaretka czerwona

    2 opakowania
  • cukier

    1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe

    2-3 łyżki
  • żelatyna

    3-4 łyżeczki
  • poncz

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z jajek, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru i cukru waniliowego zarobić ciasto i upiec na dużej blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzić i przekroić na połowy. Spód ciasta lekko nasączyć ponczem. Obie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Każdą rozpuszczamy oddzielnie. Jedną odstawić do całkowitego stężenia. Pokroić ją w kostkę lub poszarpać widelcem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier (1/2 szklanki). Na koniec ubijania wlać przestudzoną żelatynę i dodać galaretki. Dobrze wymieszać. Masę śmietanowa wyłożyć na nasączone ciasto i przykryć drugą połową. Można również lekko nasączyć. Tężejącą galaretkę wymieszać z wiórkami i wyłożyć na wierzch ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bogusiaz 14.08.2012 16:09
Wygląda i smakuje rewelacyjnie
Anna89 22.02.2012 13:12
ale pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat