Pyszna strucla makowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    200 gr
  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • drożdże

    5 dkg
  • jajka

    2 szt
  • cukier

    10 dkg
  • mleko

    200 ml
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • sól szczypta

  • masa makowa

  • MAK MIELONY

    40 dkg
  • miód

    2 łyżki
  • cukier

    3-5 łyżek
  • margaryna

    2 łyżki
  • białko

    1 szt
  • migdały płatki

    5 dkg
  • rodzynki

    10 dkg
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • sól szczypta

  • cukier do smaku

  • orzechy włoskie

    5 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto drożdżowe; zrobić rozczyn z letniego mleka,drożdży,łyżki mąki i 1 łyżki cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru,dodać mąkę ,wyrośnięty rozczyn drożdżowy i roztopioną letnią margarynę. Wyrobić ciasto na gładką masę.Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa makowa; do maku dodać cukry,roztopioną letnią margarynę,miód,migdały,rodzynki i na końcu dodać ubitą pianę z białka. Ciasto rozwałkować ,posmarować masą makową i zwinąć w rulon.Zostawić do ponownego wyrośnięcia i przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.Zimną struclę posmarować lukrem i udekorować.Piec około 50 min w 170st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 11.09.2014 20:42
super, moje smaki : )
Grazyna0211 05.11.2013 13:14
moja ulubiona
barbara11561 25.06.2013 11:34
pyszna też lubię bardzo
kate.500 08.01.2013 14:54
pieknie wyglada
Krystyna32 28.12.2012 07:21
extra
ziutula 27.12.2012 20:22
moje smaki
czekoladka_m 27.12.2012 20:15
wspaniale wygląda...
ewka1978 27.12.2012 20:10
na pewno smaczna
kokoszka 27.12.2012 19:44
dobre
halina17 27.12.2012 19:40
Smaczne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat