Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Pyszna Mielonka Z Pieczarkami z szynkowara

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa
1,3 kilograma
słonina
300 gramów
pieczarki marynowane
150 gramów
czosnek ząbki
2 ząbki
woda zimna
100 mililitrów
sól
15 gramów
Sklep Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
15 gramów
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
1 łyżeczka
majeranek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszna Mielonka Z Pieczarkami z szynkowara

1. Szynkę mielimy na oczkach 8 mm lub szarpaku, słoninę mielimy na drobnych oczkach 3 mm
2. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę
3. Po schłodzeniu dodamy ją do masy mięsnej
4. Zmielone mięso dokładnie mieszamy z przyprawami, dolewamy schłodzoną żelatynę z wodą
5. Masę mięsną przekładamy do szynkowara, dodając stopniowo również pieczarki marynowane
6. Masę mięsną dociskamy, aby pozbyć się powietrza
7. Pasteryzujemy w temperaturze 75 stopni przez około 90 minut
8. Po schłodzeniu przechowujemy w lodówce

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 11.10.2017 15:31
Też robię w szynkowarze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak