Puszysty suflet serowy

Puszysty suflet serowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    3 łyżki
  • mąka

    3 łyżki
  • mleko

    1 szkl
  • jajko

    4
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • masło i maka do formy

  • sól

  • ser żółty

    5 (tarty, ostry)
  • ser żółty

    10 (tarty, lagodny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondlu stop masło dodaj make wymieszaj Smaż mieszając az sie spieni ale nie zrumieni Po 2-3 min cienka stróżka dolewaj cieple mleko Podgrzewając ubijaj wszystko trzepaczka az powstanie gesty beszamel Mieszając zagotuj zdejmij z ognia Dodaj łagodny ser i połowę ostrego mieszaj aż się rozpuszczą Dodaj do masy po jednym żółtku starannie mieszając przypraw do smaku gałką muszkatołową pieprzem i solą Z białek ubij sztywną pianę delikatnie połącz z masą serową Przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i oprószonego mąka Posyp reszta startego sera Zapiekaj 20 min w 190st C Po upieczeniu uchyl piekarnik i poczekaj ok 10 min i dopiero wtedy wyjmij formę z sufletem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat