Puszyste placuszki owsiane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Idealne na śniadanie, jak i na deser!

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • płatki owsiane

    12 łyżek
  • mleko 2%

    1/4 szklanki
  • jaja

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • aromat waniliowy

    4-5 kropli
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Cynamon mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić płatki owsiane*, mleko, proszek, sól, cynamon, aromat i żółtka. Wymieszać szpatułką. Kiedy masa będzie jednolita, dodać białka i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników.

2. Patelnię rozgrzać (jeżeli ktoś nie ma patelni do której nie przywiera jedzenie, można nalać kroplę oleju i rozprowadzić papierem kuchennym, usuwając nadmiar tłuszczu). Nakładać po łyżce ciasta. Smażyć na złoty kolor z obu stronach.

*płatki owsiane zmielone 12 łyżek

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 18.01.2016 19:28
placuszki piękne
Krzysztof15 18.01.2016 19:16
wyglądają pysznie
Róża1 18.01.2016 15:03
takie uwielbiam :-)
sliwka 18.01.2016 12:38
Smaczne i lekkie;))
Krystyna32 18.01.2016 11:52
apetyczne :)
dom-agi 18.01.2016 11:42
Wyglądają obłędnie!
Malinka 18.01.2016 11:40
Super pomysł, muszę go wykorzystać :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat