puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże świeże

    5 dag
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • masło lub margaryna

    15 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • sól

    - szczypta
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka tortowa

    550 dag
  • jabłko kwaśne

    10 sztuk
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • aromat pomarańczowy

    1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • migdały siekane

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
do misy robota wkruszyć drożdże, wsypać łyżeczkę cukru, mąki, 1/4 szklanki mleka ciepłego i wymieszać, odstawić na 30 minut aby zaczyn podrósł
Krok 2 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
do zaczynu wsypać mąkę, cukier, sół, cukier waniliowy, wbić jajka i składniki wyrabiać, w trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu
Krok 3 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem
Krok 4 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka
Krok 5 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
na jabłkach rozsypać migdały rozdrobnione, piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego patyczka, pod koniec pieczenia ciasto nakryłam folią srebrną by nie przypaliły się mocno migdały, ciasto wyjąć z blachy jak wystygnie
Krok 6 - puszysta drożdżówka z jabłkiem szara reneta i z posypką migdałową... foto
ciasto jest puszyste, lekkie, aromatyczne, nie za mocno słodkie.................SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 20.12.2015 13:08
pyszne ciasto
Franciszek 22.11.2015 19:55
dobre ciasto
fotoviderek 22.11.2015 15:35
Lubię drożdżowe z jabłkami:)
adelajda 22.11.2015 15:32
Uwielbiam drożdżowe ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat