Pure ziemniaczano-dyniowe z czosnkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

  • miąższ dyni

  • czosnek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

ziemniaki (obrane) - 1 kg,
miąższ dyni - 500g,
czosnek - 4-6 ząbków,
masło - 2 łyżki,
sól,
pieprz,
kolendra mielona,
śmietana kwaśna lub jogurt - 3-4 łyżki,

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki umyć, pokroić na większe kawałki zalać zimną wodą i posolić. Gotować na niedużym ogniu przez 10 minut. Dodać pokrojony miąższ dyni. Gotować przez kolejne 10 minut do miękkości warzyw. Odcedzić i zmiksować lub dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków. Dodać jogurt/śmietanę, zmiażdżony czosnek, masło, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać na gorąco solo na kolację lub jako dodatek do dań głównych, w tym mięsnych. Przechowywać w lodówce. Porcja dla 3-4 osób.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat