Przepis i sposób przygotowania na: PUMPKIN PIE (CIASTO DYNIOWE)
Kroki postępowania
Dynię myjemy, kroimy na kilka mniejszych części, pozbywamy się środka z nasionami. Pieczemy w piekarniku w 180ºC przez około godzinę- do miękkości.
W między czasie zagniatamy ciasto z pierwszych 5 składników, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut (ciasto można zrobić gdy dynia piecze się w piekarniku).
Do dyni dodajemy dwa całe jajka, mleko skondensowane, pół szklanki cukru, miksujemy na gładką masę, doprawiamy przyprawami, zagęszczamy mąką. Wylewamy na podpieczony spód.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 st. C), na 10-15 minut, później zmieszamy temperaturę do 170-180 st. C i zapiekamy kolejne 30-40 minut.