Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
300 g. -
cukier puder
100 g. -
żółtko jajek
2 szt. -
masło
180 g. -
śmietana
1 łyżeczka -
mleko skondesnowane niesłodzon
1 szklanka -
jajko
2 sztuki -
cukier
0,5 szkl. -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
cynamon
2 łyżecz. -
kardamon
1/4 łyżecz. -
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta -
dynia
2 szklanki -
goździki mielone
1 szczypta
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Dynię myjemy, kroimy na kilka mniejszych części, pozbywamy się środka z nasionami. Pieczemy w piekarniku w 180ºC przez około godzinę- do miękkości.

W między czasie zagniatamy ciasto z pierwszych 5 składników, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut (ciasto można zrobić gdy dynia piecze się w piekarniku).

Do dyni dodajemy dwa całe jajka, mleko skondensowane, pół szklanki cukru, miksujemy na gładką masę, doprawiamy przyprawami, zagęszczamy mąką. Wylewamy na podpieczony spód.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 st. C), na 10-15 minut, później zmieszamy temperaturę do 170-180 st. C i zapiekamy kolejne 30-40 minut.

Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się