PUMPKIN PIE (CIASTO DYNIOWE)

PUMPKIN PIE (CIASTO DYNIOWE)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    300 g.
  • cukier puder

    100 g.
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • masło

    180 g.
  • śmietana

    1 łyżeczka
  • mleko skondesnowane niesłodzon

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    0,5 szkl.
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • cynamon

    2 łyżecz.
  • kardamon

    1/4 łyżecz.
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • dynia

    2 szklanki
  • goździki mielone

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PUMPKIN PIE (CIASTO DYNIOWE) foto
Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - w tym
Dynię myjemy, kroimy na kilka mniejszych części, pozbywamy się środka z nasionami. Pieczemy w piekarniku w 180ºC przez około godzinę- do miękkości.
Krok 2 - PUMPKIN PIE (CIASTO DYNIOWE) foto
Studzimy, obieramy ze skóry i miksujemy blenderem na puree.
W między czasie zagniatamy ciasto z pierwszych 5 składników, w razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Formujemy kulę, lekko spłaszczamy, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez 30 minut (ciasto można zrobić gdy dynia piecze się w piekarniku).
Krok 3 - PUMPKIN PIE (CIASTO DYNIOWE) foto
Formę (ok. 24 cm.), natłuszczamy, obklejamy ciastem, podpiekamy w piekarniku w 180 st. C.
Do dyni dodajemy dwa całe jajka, mleko skondensowane, pół szklanki cukru, miksujemy na gładką masę, doprawiamy przyprawami, zagęszczamy mąką. Wylewamy na podpieczony spód.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 st. C), na 10-15 minut, później zmieszamy temperaturę do 170-180 st. C i zapiekamy kolejne 30-40 minut.
Krok 4 - PUMPKIN PIE (CIASTO DYNIOWE) foto
Gotowe ciasto podajemy z kleksem śmietany (ubita z odrobiną cukru pudru).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 27.08.2013 11:14
Ciekawy pomysł:)
Beatris 08.03.2013 11:25
Pięknie wygląda.
aisoglam 04.11.2012 13:29
Fajny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat