Pulpeciki w pomidorach

Pulpeciki w pomidorach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety

  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • jajka

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 mała
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • czosnek granulowany

    1 łyżka
  • majeranek

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

  • mąka

    2 łyżki

Sos

  • pomidory w puszce

    2 puszki
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • pieprz

  • cukier

    1 płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki pulpecików (z wyjątkiem mąki) wrzucamy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 4 minuty z każdej strony.

2. Dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od czasu do czasu mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze chwilę by smaki się przegryzły. Smacznego!
Justi2401
Pyszny i szybki obiad, który posmakuje także niejadkom- pulpeciki wieprzowe w pomidorach. Świetnie pasują do kaszy, ryżu czy makaronu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat