Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki rybne w sosie szpinakowym, DS XVIII odc. 7

5.0
(27)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pulpeciki rybne w sosie szpinakowym to świetna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników dań rybnych. Koniecznie wypróbujcie! 

Składniki:

dorsz 300 g
bułka czerstwa 1 sztuka
mleko 300 ml
jajko 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
cebula czerwona 1 sztuka
szpinak świeży 1 opakowanie
bulion 300-500 ml
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Czosnek staropolski Prymat 1 łyżeczka
oliwki zielone Smak wg uznania
kwaśna śmietana 18% 3 łyżki
olej 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki rybne w sosie szpinakowym, DS XVIII odc. 7

Pulpeciki z dorsza, to alternatywa dla klasycznych pulpetów mięsnych. Dorsz jest bardzo delikatną rybą, dlatego propozycja takiego obiadu, wydaje się być odpowiednia dla całej rodziny. Delikatne pulpety z dorsza wymagają równie delikatnego dodatku. W tym wypadku jest to śmietanowy sos szpinakowy, który idealnie się z nimi komponuje i nie dominuje pulpetów swoim smakiem. Danie jakim są pulpety z dorsza można podać na ciepło jak i zimno. Jeśli brakuje Wam w tym daniu jakiegoś dodatku - ugotujcie do niego makaron lub ryż. Będzie pysznie!

Sposób przygotowania:

1

W misce zalewamy mlekiem czerstwą bułkę i odstawiamy na kilka minut, aż bułka nasiąknie mlekiem. Namoczoną bułkę odciskamy rękami z nadmiaru mleka.

2

Przygotowujemy pulpety:

Drobno siekamy filet z dorsza i przekładamy do miski. Dodajemy całe jajko. Całość doprawiamy czosnkiem staropolskim Prymat, a następnie solą i pieprzem wg uznania. Do masy rybnej dodajemy odsączoną z nadmiaru mleka bułkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką. Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki.

3

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Pulpety smażymy na patelni z każdej strony aż będą zarumienione. Gotowe pulpety przekładamy na talerz.

4

Przygotowujemy sos szpinakowy:

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię (tę samą, na której smażyliśmy pulpety) i doprawiamy ziołami prowansalskimi Prymat. Do tego dodajemy liście szpinaku i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do momentu, aż bulion odparuje, a liście szpinaku zwiędną. Do sosu dodajemy śmietanę 18%, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania.

5

Na talerz wykładamy sos szpinakowy, kilka pulpetów oraz oliwki zielone Smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak