Pulpeciki rybne w sosie szpinakowym, DS XVIII odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Pulpeciki rybne w sosie szpinakowym, DS XVIII odc. 7

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pulpeciki rybne w sosie szpinakowym to świetna propozycja obiadowa dla wszystkich miłośników dań rybnych. Koniecznie wypróbujcie! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dorsz

    300 g
  • bułka czerstwa

    1 sztuka
  • mleko

    300 ml
  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • szpinak świeży

    1 opakowanie
  • bulion

    300-500 ml
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek staropolski Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwki zielone Smak

    wg uznania
  • kwaśna śmietana 18%

    3 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pulpeciki rybne w sosie szpinakowym, DS XVIII odc. 7

Pulpeciki z dorsza, to alternatywa dla klasycznych pulpetów mięsnych. Dorsz jest bardzo delikatną rybą, dlatego propozycja takiego obiadu, wydaje się być odpowiednia dla całej rodziny. Delikatne pulpety z dorsza wymagają równie delikatnego dodatku. W tym wypadku jest to śmietanowy sos szpinakowy, który idealnie się z nimi komponuje i nie dominuje pulpetów swoim smakiem. Danie jakim są pulpety z dorsza można podać na ciepło jak i zimno. Jeśli brakuje Wam w tym daniu jakiegoś dodatku - ugotujcie do niego makaron lub ryż. Będzie pysznie!

Sposób przygotowania:

W misce zalewamy mlekiem czerstwą bułkę i odstawiamy na kilka minut, aż bułka nasiąknie mlekiem. Namoczoną bułkę odciskamy rękami z nadmiaru mleka.

Przygotowujemy pulpety:

Drobno siekamy filet z dorsza i przekładamy do miski. Dodajemy całe jajko. Całość doprawiamy czosnkiem staropolskim Prymat, a następnie solą i pieprzem wg uznania. Do masy rybnej dodajemy odsączoną z nadmiaru mleka bułkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką. Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Pulpety smażymy na patelni z każdej strony aż będą zarumienione. Gotowe pulpety przekładamy na talerz.

Przygotowujemy sos szpinakowy:

Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię (tę samą, na której smażyliśmy pulpety) i doprawiamy ziołami prowansalskimi Prymat. Do tego dodajemy liście szpinaku i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do momentu, aż bulion odparuje, a liście szpinaku zwiędną. Do sosu dodajemy śmietanę 18%, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania.

Na talerz wykładamy sos szpinakowy, kilka pulpetów oraz oliwki zielone Smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat