Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki rybne w sosie szpinakowym, DS XVIII odc. 7
Pulpeciki z dorsza, to alternatywa dla klasycznych pulpetów mięsnych. Dorsz jest bardzo delikatną rybą, dlatego propozycja takiego obiadu, wydaje się być odpowiednia dla całej rodziny. Delikatne pulpety z dorsza wymagają równie delikatnego dodatku. W tym wypadku jest to śmietanowy sos szpinakowy, który idealnie się z nimi komponuje i nie dominuje pulpetów swoim smakiem. Danie jakim są pulpety z dorsza można podać na ciepło jak i zimno. Jeśli brakuje Wam w tym daniu jakiegoś dodatku - ugotujcie do niego makaron lub ryż. Będzie pysznie!
Sposób przygotowania:
W misce zalewamy mlekiem czerstwą bułkę i odstawiamy na kilka minut, aż bułka nasiąknie mlekiem. Namoczoną bułkę odciskamy rękami z nadmiaru mleka.
Przygotowujemy pulpety:
Drobno siekamy filet z dorsza i przekładamy do miski. Dodajemy całe jajko. Całość doprawiamy czosnkiem staropolskim Prymat, a następnie solą i pieprzem wg uznania. Do masy rybnej dodajemy odsączoną z nadmiaru mleka bułkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy ręką. Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Pulpety smażymy na patelni z każdej strony aż będą zarumienione. Gotowe pulpety przekładamy na talerz.
Przygotowujemy sos szpinakowy:
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy. Pokrojone warzywa wrzucamy na patelnię (tę samą, na której smażyliśmy pulpety) i doprawiamy ziołami prowansalskimi Prymat. Do tego dodajemy liście szpinaku i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do momentu, aż bulion odparuje, a liście szpinaku zwiędną. Do sosu dodajemy śmietanę 18%, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do zagotowania.
Na talerz wykładamy sos szpinakowy, kilka pulpetów oraz oliwki zielone Smak.