Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki duszone z grzybami shimeji

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Długo polowaliśmy na te grzybki. Można je zastąpić malutkimi pieczarkami, choć smak jest lekko odmienny. Ważny jest efekt końcowy. Zapraszamy na degustację.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 500 gramów
ząbki czosnku 4 sztuki
imbir 1 sztuka
jajko 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
kasza manna 3 łyżki
cebula 1 sztuka
olej arachidowy 3 łyżki
sos sojowy jasny 2 łyżki
grzyby 100 gramów
sos ostrygowy 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Porada

W przepisie użyliśmy 2 cm świeżego imbiru oraz grzyby shimeji, białe i brązowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki duszone z grzybami shimeji

Mieloną łopatkę mieszamy z jajkiem, startym czosnkiem (2 ząbki) i imbirem, posiekaną natką pietruszki i kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy pulpeciki, które obsmażamy na suchej patelni.

Posiekaną cebulę i czosnek, szklimy na oleju arachidowym, dodajemy grzyby, lekko podduszmy z sosem sojowym. Przekładamy pulpety, zalewamy wrzątkiem (0,7 litra), dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Pod koniec wlewamy sos ostrygowy.

Mąkę rozrabiamy z zimną wodą, dodajemy do sosu. Zagęszczamy (około 7 minut, cały czas mieszając), do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak