Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

PULPECIKI

  • pierś z kurczaka

    500 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • koperek

    2 łyżki
  • jajko

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • mąka

    (do panierki)
  • olej rzepakowy do smażenia

SOS

  • bulion drobiowy

    250 g
  • przecier pomidorowy

    450 ml
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • śmietana kremówka

    3 łyżki
  • sos sojowy słodki

PRZYPRAWY

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżeczki
  • Czosnek suszony Prymat

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • ksylitol

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym foto
Propozycja na delikatne pulpeciki drobiowe skąpane w smakowitym sosie pomidorowym. Pulpeciki idealnie komponują się z ryżem lub kaszą bulgur, są pożywne i bardzo sycące :)

PRZYGOTOWANIE:

Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy i studzimy. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, a następnie dodajemy do nich łyżeczkę koncentratu pomidorowego, bułkę tartą, posiekany koperek i jako oraz doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym foto
Z powstałej masy formujemy małe pulpeciki, które obtaczamy w mące.
Krok 3 - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym foto
Pulpeciki obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Krok 4 - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym foto
W tym samym czasie w garnku zagotowujemy bulion drobiowy z listkiem laurowym, dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu, przecier pomidorowy oraz bazylię i zagotowujemy. Całość doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem granulowanym, solą, cukrem brzozowym oraz pieprzem (czarnym i cayenne). Do sosu wkładamy podsmażone pulpeciki i dusimy je około 15 minut.
Krok 5 - Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym foto
Po tym czasie całość zabielamy śmietaną wymieszaną z łyżeczką mąki i ponownie zagotowujemy.

Gotowe pulpeciki podajemy z ryżem lub kaszą bulgur oraz świeżą zieleniną (pietruszką lub bazylią).

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 18.12.2015 20:41
bardzo lubię takie pulpety do obiadu
Ania321 18.12.2015 14:42
Wyglądają pysznie :)
Małgorzata Pin 18.12.2015 14:28
Wyglądają smakowicie.
Aleksandra/Olcia 18.12.2015 13:12
super,pulpeciki zawsze chętnie zjemy
w mojej kuchni 18.12.2015 12:29
Apetyczne danie
Konczi 18.12.2015 12:09
prezentują sie przepysznie
Ewelina1991 18.12.2015 08:46
apetyczne pulpeciki
gusia1000 18.12.2015 00:09
Lubię takie.
Łukasz15 17.12.2015 23:48
Pyszne danie
MałaMi89 17.12.2015 23:27
Uwielbiam takie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat