Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ptyśki z grzybami i fasolą

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

masło
papryka czerwona
grzyby suszone
cebula
fasola czerwona z puszki
100 g
ser żółty
5 dag
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
cząber
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat

Ciasto

mąka
1 szklanka
woda
0,5 szklanki
mleko 3,2%
0,5 szklanki
masło lub margaryna
100 g
sól
szczypta
Sklep Prymat
jajko
4 szt
cukier
1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ptyśki z grzybami i fasolą

Kroki postępowania

1
Suszone grzybki zamoczyłam na noc, następnego dnia gotuję, wystudzone grzybki wyciągam łyżką cedzakową i siekam w rozdrabniaczu. Cebulkę pokrojoną w kostkę smażę na maśle na złoty kolor i mieszam z grzybami.
Krok 1 - Ptyśki z grzybami i fasolą foto
2
Fasolę czerwoną odcedzam z puszki i potrzebna ilość drobniutko siekam.
Krok 2 - Ptyśki z grzybami i fasolą foto
3
Paprykę siekam drobno i podsmażam na maśle, aż będzie miękka wraz z pieprzem, solą i przyprawami.
Krok 3 - Ptyśki z grzybami i fasolą foto
4
Gdy wszystkie składniki do farszu są ostudzone mieszam ze sobą a na koniec dodaję starty ser żółty.
Krok 4 - Ptyśki z grzybami i fasolą foto
5
Mleko gotuję z wodą, masłem, solą i cukrem, gdy zacznie wrzeć wsypuję mąkę i ciasto energicznie mieszam aby nie powstały grudki z mąki, i stawiam ciasto jeszcze na 3 min na gaz, ciągle mieszając. Gdy masa ostygnie wbijamy po jednym jajku i miksuję.
Krok 5 - Ptyśki z grzybami i fasolą foto
6
Z ciasta za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam na blaszce małe ptysie.
Pieczemy 10 min w 220 st. a następnie 15-20 min 180 st.
Krok 6 - Ptyśki z grzybami i fasolą foto
7
Gdy ptysie są lekko zarumienione wyciągamy je z pieca, i gdy całkowicie się wystudzą przekrawamy na połóweczki i faszerujemy farszem grzybowym, tworząc coś w rodzaju mini kanapeczek, podajemy z barszczem czerwonym.
Krok 7 - Ptyśki z grzybami i fasolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 11.01.2017 17:38
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak