Ptysie z sosem jagodowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • margaryna

    120 g
  • mąka

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • jajka

    5
  • woda

    200 ml
  • Krem:

  • masło

    1 kostka
  • budyń śmietankowy

    1
  • mleko

    0,5 l
  • borówki

    0,5 szklanki
  • sos

  • jagody

    1 szklanka
  • cukier żelujący

    3-4 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tłuszcz rozpuścić, dolac wodę i gotować aż zawrze. Wsypac mąke i wymieszać aż powstanie gęsta kula. Gdy się przestudzi wbić jajka i wsypac proszek. Dobrze wymieszać i na blasze nakładać łyżką okragłe plamy ciasta. Piec ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Zimne ptysie przeciąc na pół.
Ugotowac budyn i przestudzić. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce zimnego budyniu cały czas miksująć. Masę delikatnie wymieszać z borówkami tak, aby ich nie rozgnieść.
Ptysie przełożyć masą.
Jagody rozgotowac na wolnym ogniu. Wsypac cukier i chwilę pogotować. Zimnym sosem polac ptysie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwia / sytofala 01.09.2011 14:23
pyszne!!!!!!!
Halusia 24.08.2011 07:46
Smaczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat