Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie do zupy

oli
2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wody 1 szklanka
masła 100g
mąki 180g
soli 1/3 łyzeczki
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
jaja 4

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie do zupy

Masło rozpuścić w osolonej gotującej się wodzie. Po chwili dodać mąkę. Całość bardzo dobrze mieszać, żeby powstała jednolita masa, bez grudek gdy jednak takie powstaną trzeba dodać odrobinę wody i dynamicznie wymieszać. Wszystko razem gotować przez około pięć minut. Po ugotowaniu masę dać do ostygnięcia. Bardzo ostrożnie wbijać kolejno po jednym jajku, a później ucierać masę. Do masy dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i znowu bardzo dokładnie wymieszać. Do garnka nalać wodę, lekko posolić, a do niej wkładać za pomocą małej łyżeczki trochę ciasta w kształcie kluseczek,jeżeli ciasto będzie ciężko schodzić z łyżeczki można zastosować szklankę ciepłej nie gorącej wody maczając łyżeczkę. Kluseczki gotować przez kilka minut pod przykryciem. Ugotowane ptysie najlepiej wyciągać za pomocą łyżki cedzakową i od razu odcedzać. Ptysie podawać jako dodatek do różnego rodzaju zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oli 08.11.2012 14:10
Zawsze możesz spróbować upiec,jak to zrobisz to napisz ja robiłam to jak w przepisie
SmacznaPyza 08.11.2012 12:54
ptysie to się piecze, groszek ptysiowy też a to chyba raczej rodzaj kluseczek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak