pszenna tortilla w wersji domowej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    3 szkl
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • margaryna

    1/4 kostki
  • woda

    3/4 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pszenna tortilla w wersji domowej foto
Mam sentyment do potraw , które mogłabym kupić , a robię je sama.Jest ich coraz więcej. Tym razem tortilla.
W miseczce umieszczam mąkę i dodaję pokrojoną drobno margarynę.
Krok 2 - pszenna tortilla w wersji domowej foto
Do miseczki z odmierzoną mąką , margaryną i solą ,wlewam gorącą wodę i mieszam.
Kiedy już nie radzę sobie łyżką przechodzę do zagniatania ręcznego.
Krok 3 - pszenna tortilla w wersji domowej foto
Z wyrobionego ciasta robię 10 kulek, które odstawiam na minimum godzinę do lodówki.
Krok 4 - pszenna tortilla w wersji domowej foto
Następnie wałkuję każdą porcję jak najcieniej potrafię (okolo 20*20 cm)
Rozgrzewam patelnię i nie dodając ani deka tłuszczu piekę tortille z każdej strony po około 30 sekund.
Krok 5 - pszenna tortilla w wersji domowej foto
Zdejmuję i przykrywam wilgotną ściereczką. Gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mitek111 03.02.2014 16:06
muszę wybróbować
brioszka 03.02.2014 15:47
fajne bąble się zrobiły na plackach! super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat