Pstrąg z Koperkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstrąg świeży

    400 gram
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

400g pstrąg świeży (płat ze skórą)
9 gałązek koperek(umyć,osuszyc i posiekać)
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
sok z jednego plastra cytryny (1cm)
2 kawałki folia aluminiowa
olej do wysmarowania folii
Dodatkowo:
4 łyżki stołowe śmietana 18%
3 łyżeczki majonez(winiary)
1 łyżka koperek (posiekany)
szczypta soli i pieprzu

Rybę porządnie umyć pod bieżącą wodą,osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić na pół.
Skropić cytryną,posolić i popieprzyć z obu stron-posypac koperkiem.

Ułożyć porcje na kawałkach folii wysmarowanych olejem i zawinąć.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.Piec w rozgrzanym piekarniku do 180*C (grzanie góra-środkowa półka) 25 minut.

W miedzy czasie jak ryba się piecze mieszamy śmietanę z majonezem.Dodajemy posiekany koperek,lekko solimy i pieprzymy.Podajemy jako dodatek do ryby zeby nie była za sucha...

Rybę podałam ze szparagami, młodymi ziemniakami i sałatką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 06.11.2012 19:30
Dobra ryba.
polly66 05.09.2012 15:22
przepis do ulubionych, a podanie jak zwykle idealne - prostota i klasyka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat