Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pstrąg z grilla pieczony w folii

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pstrąg z grilla - przepis na delikatną, soczystą rybę. Do jej przygotowania będziesz potrzebować świeżego pstrąga, masło, natkę pietruszki, koperek i sok z cytryny.

Składniki:

Pstrąg z grilla przepis - krok po kroku:

pstrąg 3 sztuki
masło 3 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
koper świeży 1 pęczek
cytryna 1/2 sztuki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 3 szczypty
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg z grilla pieczony w folii

Pstrąg z grilla pieczony w folii to prosty sposób na pyszną rybę. Zadbaj o to, aby pstrągi były świeże. Dodatek masła sprawi że mięso ładnie się upiecze i będzie soczyste. Natka i koperek dodadzą aromatu, a sok z cytryny doda smaku temu delikatnemu mięsu.

Kroki postępowania

1

Ryby umyć oczyścić z łusek (zeskrobać nożem). Pstrąga posolić i skropić sokiem z cytryny.

Krok 1 - Pstrąg z grilla pieczony w folii foto
2

Masło wymieszać z łyżeczką przyprawy do ryb. Do środka pstrąga wkładamy masło z przyprawą oraz po łodydze pietruszki i koperku. Cytrynę pokroić w plasterki i włożyć także do środka.

Krok 2 - Pstrąg z grilla pieczony w folii foto
3

Zawinąć w folię aluminiową i grillować na grillu po około 15 minut z jednej strony.

Krok 3 - Pstrąg z grilla pieczony w folii foto
4

Gotowe. Przeważnie robię pstrąga w kratce do ryb, ale z foli bardziej mi smakuje i ryba jest bardziej soczysta.

Krok 4 - Pstrąg z grilla pieczony w folii foto

Pstrąg z grilla pieczony w folii to jedna z wielu propozycji na danie z grilla. W zbiorze przepisów na RYBY Z GRILLA znajdziesz receptury na grillowanego łososia i pyszna marynatę do łososia, flądrę z grilla, szaszłyki z krewetek. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mela25 16.04.2013 20:51
A ja uwielbiam rybki jak z horroru :)
Henryka2 16.04.2013 18:18
Nie wiem co lubisz, ale efekt na zdjęciu odstręczający.
pycia9 09.12.2012 10:29
super przepis
RenataZ-et 20.11.2012 15:58
smakowite:)
Łukasz15 17.10.2012 18:14
Super rybka
edi 15.08.2012 13:58
wygląda spoko:) Ale oczy to faktycznie ma makabryczne;)
Mysiunia 06.08.2012 18:45
uwielbiam takie rybki :)
Wafelek2601 06.08.2012 10:06
Pyszna rybka.
niedozywiona 05.08.2012 21:31
o fuj, te oczy ... ;x
mikrusiak 05.08.2012 19:52
ja przyłączam sie do meli25...:) ale danie apetyczne :)
mela25 05.08.2012 19:23
ja wolę żeby skórka odeszła ( nie lubię ) dla tego nie smaruję i nie męczę się ze ściąganiem :)
SmacznaPyza 05.08.2012 19:13
folię trzeba dobrze posmarować tłuszczem żeby skórka ryby nie przykleiła się do niej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak