Przepis i sposób przygotowania na: Pstrąg łososiowy z pieprzowym sosem
Pomarańczę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy dokładnie sok.
Sok mieszamy z imbirem, papryką, sola i pieprzem , polewamy rybę i wstawiamy ją na co najmniej godzinę do lodówki/można na całą noc/.
Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wkładamy pstrąga skórą do dołu i smażymy do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca, przewracamy rybę i smażymy ok 3 minut.Usmażoną rybę trzymamy w cieple.
Na patelnię wkładamy masło, łyżeczkę pieprzu lekko zgniatamy w możdżierzu, drugą zostawiamy w całych ziarnach, dodajemy do roztopionego masła, wlewamy wino, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, imbir i smażymy do momentu aż sos zgęstnieje, doprawiamy lekko solą.
Ciepłą rybę wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem.
Smacznego!