Przepyszny, wegański keks

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • sok z pomarańczy

  • skóra z pomarańczy

  • wegańska margaryna

    50 g
  • cukier

    1/3 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żurawina

  • herbata

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaparzamy herbatę i zalewamy nią suszone owoce. Zostawiamy je pod przykryciem na około 2 godziny. Miękką margarynę mieszamy z cukrem, powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Ścieramy skórkę z pomarańczy, wyciskamy z niej sok i dodajemy obydwa elementy do ciasta. Na koniec wlewamy namoczone owoce wraz z pozostałością herbaty. Wszystko dokładnie mieszamy, przelewamy do małej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około godzinę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
alexxxanderka 14.10.2012 08:42
treonia- polecam się na przyszłość, u mnie znajdziesz tylko wegańskie przepisy :)
treonina 12.10.2012 20:27
mam znajomych weganów i zawsze jest problem co dla nich przygotować, kiedy nawet jajka do ciasta nie można dodać - dzięki za fajny przepis, na pewno się przyda
Papryczka 12.10.2012 19:22
coś innego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat