Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis na faszerowane udko z kostką.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
mięso wieprzowe 15 dag
pieczarki 10 dag
cebula 1 szt
chleb tostowy 3 kromki
Sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
bulion drobiowy 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis na faszerowane udko z kostką.

Udka delikatnie wytrybować z kości, tak żeby nie uszkodzić skóry. Dłuższe kości oddzielić od stawu, pozostawić, usunąć szpilkę.
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Mięso zmielić razem z przesmażonymi pieczarkami, cebulą i chlebem tostowym.
Całość wyrobić na jednolitą masę, dodać przyprawy.
Farszem napełnić płaty udek, włożyć odłożone kości, zwinąć i całość obwinąć nitką kucharską. Obsmażyć na patelni, przełożyć na blachę i piec w piekarniku 170C około 40 minut. W trakcie pieczenia podlać bulionem, pod koniec dodać rodzynki.
Po wyjęciu z piekarnika, zdjąć nitkę. Ułożyć na talerzu i podlać wytworzonym sosem z rodzynkami.
PS. Oczywiście roladki można zrobić bez włożonej kości, która w tym daniu, jest tylko dekoracją.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 04.10.2013 02:08
doskonałe udko
Bernadeta1 03.10.2013 23:54
Robiłam takie ale do farszu nie dodawałam mięsa te są rewelacyjne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak