Przepis i sposób przygotowania na: Przekładany Biszkopt
1 białe ciasto biszkoptowe
1 czekoladowe ciasto biszkoptowe
100 g czekolady
wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto biszkoptowe (białe i czekoladowe) przekroić na grubość 1 cm. Lekko nasączyć syropem z wody i cukru. Warstwę z białego biszkoptu grubo posmarować musem, następnie przykryć warstwą czekoladowego biszkoptu. Wierzch pokryć warstwą polewy czekoladowej (topionej czekolady). Posypać (udekorować) wiórkami kokosowymi.
Mus:
3 łyżki cukru
20 g maku
350 ml bitej śmietany
6 g żelatyny
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Ubić cukier i śmietanę, łyżeczkę miodu, następnie odrobinę żelatyny. Dokładnie wymieszać.
Polewa czekoladowa:
Stopić czekoladę, dodać 50 ml śmietany, wymieszać.