Prosty tort urodzinowy

Prosty tort urodzinowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jaja

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Krem I

  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • fix do śmietany

    2 opakowania

Krem II

  • krem ajerkoniakowy

    1 opakowanie

Dodatkowo

  • dżem brzoskwiniowy

  • poncz

  • winogrona

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Blachę wykładam papierem do pieczenia. W przypadku tortownicy kładę papier do pieczenia tylko na dno i zamykam obręcz, przytrzymując go w ten sposób i obcinam to co "wystaje".
Piekarnik rozgrzewam do 170 st. C.
Rozbijam jajka (najlepiej wyjąć je wcześniej, by miały temp. pokojową), dzieląc je na białka i żółtka. Aby piana się udała i była sztywna, do białek nie może dostać się ani skraweczek żółtka, a miska w której ubijam białka musi być czysta i całkowicie sucha.

Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaję stopniowo połowę z odmierzonego cukru –wsypując go, cały czas miksuję. Ubijam tak długo, aż piana będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna.
W osobnej misce do żółtek wsypuję resztę cukru (jeśli decyduję się na wersję z aromatem, to dodaję go teraz) i miksuję na jasną, puszystą masę tj. tak długo, aż żółtka pojaśnieją i wyraźnie zwiększą swoja objętość.
Dodaję pianę z białek i delikatnie łączę obie masy –najlepiej łyżką lub szpatułką, mieszając od dna ku górze.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko na ubite jajka i delikatnie mieszam –szpatułką lub łyżką, a od biedy mikserem na najniższych obrotach, ale bardzo krótko, tylko do połączenia maki z pianą, by nie pozbawić masy powietrza, które zostało wtłoczone podczas ubijania białek.
Ciasto delikatnie przelewam do przygotowanej blachy, wstawiam do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piekę przez jakieś 30 minut na drugiej półce od dołu bez termoobiegu, tj. w funkcji grzanie góra-dół.
Ciepły biszkopt wyjmuję z piekarnika i 3 razy uderzam nim o blat, dzięki czemu ciasto nie opadnie :), stawiam na kartce z piekarnika aby nie zaparował się podczas studzenia.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietanfix i cukier puder - miksujemy.

Poncz:
Syrop rozrabiamy z wodą w stosunku 3:1 i ew. słodzimy (zależy czy syrop jest bardzo słodki)

Krem ajerkoniakowy - zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Wykonanie tortu.
Ponczu na każdą warstwę dajemy około 3 łyżeczek
Biszkopt kroimy na 3 warstwy.
Warstwa 1 poncz oraz dżem.
Warstwa 2 poncz, krem ajerkoniakowy, pokrojone winogrona.
Warstwa 3 poncz, bita śmietana (troszkę zostawiamy aby oblepić boki tortu).
Cały tort obsypujemy wiórkami kokosowymi,winogronami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 23.06.2017 11:57
fajny tort
paniusiaewa 16.04.2017 20:56
33 lata fajny wiek i torcik jaki fajny. Wszystkiego najlepszego jubilatowi.
Bernadeta1 28.03.2017 20:46
smaczne słodkości
mirosława4 28.03.2017 10:21
wyśmienity !
slodkieniebo 28.03.2017 08:31
Wspaniały tort ! :)
gusia1000 28.03.2017 01:45
Smaczny tort.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat