Prosty drożdżowy przekładaniec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

    1 szt
  • MASA ORZECHOWA:

    1 szt
  • daktyle

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto.
50 g mąki pszennej
30 g drożdży
4 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy

Masa orzechowa.
20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
2 białka
3 łyżki cukru pudru
Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami.

Przełożenie daktylowe.
1 szklanka posiekanych daktyli
1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowego
Daktyle wymieszać z dżemem.

Przygotować ciasto drożdżowe.
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić.
Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia.
Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.
Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.
Piec około 50-60min w temp.170stop.
Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy bardzo za nim tęsknimy:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 06.02.2014 12:15
czy to ciasto nie wyrasta, zaraz po przygotowaniu pieczemy?
Jadwiga/Jaga85 05.10.2013 21:46
Fajnie wygląda!
Andrzej8 05.10.2013 20:11
wygląda pięknie
Katarzyna34 05.10.2013 20:07
wygląda smakowicie
monisia1977 05.10.2013 18:48
super ciacho
Stenka 05.10.2013 18:46
prosty a jaki smaczny
Aleksandra/Olcia 05.10.2013 18:31
ale apetyczny
mufinka79 05.10.2013 18:24
Pysznie się prezentuje :)
ana1 05.10.2013 17:57
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat