Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty drożdżowy przekładaniec

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: 1 szt
MASA ORZECHOWA: 1 szt
daktyle 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty drożdżowy przekładaniec

Ciasto.
50 g mąki pszennej
30 g drożdży
4 łyżki śmietany 18%
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy

Masa orzechowa.
20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich
2 białka
3 łyżki cukru pudru
Białka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami.

Przełożenie daktylowe.
1 szklanka posiekanych daktyli
1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowego
Daktyle wymieszać z dżemem.

Przygotować ciasto drożdżowe.
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić.
Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia.
Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.
Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.
Piec około 50-60min w temp.170stop.
Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
P.s. Ciasto utrzymuje długo świeżość i z każdym następnym dniem smakuje lepiej, a kiedy się skończy bardzo za nim tęsknimy:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

06.02.2014 12:15
czy to ciasto nie wyrasta, zaraz po przygotowaniu pieczemy?
Jadwiga/Jaga85 05.10.2013 21:46
Fajnie wygląda!
Andrzej8 05.10.2013 20:11
wygląda pięknie
Katarzyna34 05.10.2013 20:07
wygląda smakowicie
monisia1977 05.10.2013 18:48
super ciacho
Stenka 05.10.2013 18:46
prosty a jaki smaczny
Aleksandra/Olcia 05.10.2013 18:31
ale apetyczny
mufinka79 05.10.2013 18:24
Pysznie się prezentuje :)
ana1 05.10.2013 17:57
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak