Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Proste ciasto z rabarbarem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 sztuki
cukier 1/2 szklanki
olej 1/2 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo

rabarbar 3 łodygi
cukier 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Proste ciasto z rabarbarem

Rabarbar oczyścić z błon i pociąć na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na około 1 godzinę, aby puścił sok.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i do ubitych białek dodać cukier, ubijać jeszcze chwilkę na dużych obrotach robota. Do szklistej bezy dodać żółtka jajek i mieszać wszystko na małych obrotach, następnie dolać olej i po połączeniu się składników odłączyć robota.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Formę 25 cm na 25 cm wyłożyć na dnie papierem i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć odsączony z soku rabarbar.
Piec około 45-50 minut w temp. 180st po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bertpvd 30.06.2017 15:36
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak