Proste ciasto z rabarbarem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jajko

    4 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • olej

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Dodatkowo

  • rabarbar

    3 łodygi
  • cukier

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rabarbar oczyścić z błon i pociąć na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na około 1 godzinę, aby puścił sok.
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i do ubitych białek dodać cukier, ubijać jeszcze chwilkę na dużych obrotach robota. Do szklistej bezy dodać żółtka jajek i mieszać wszystko na małych obrotach, następnie dolać olej i po połączeniu się składników odłączyć robota.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Formę 25 cm na 25 cm wyłożyć na dnie papierem i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć odsączony z soku rabarbar.
Piec około 45-50 minut w temp. 180st po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bertpvd 30.06.2017 15:36
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat