Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
jajko
4 sztuki -
cukier
1/2 szklanki -
olej
1/2 szklanki -
mąka pszenna
1,5 szklanki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Dodatkowo
-
rabarbar
3 łodygi -
cukier
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Proste ciasto z rabarbarem
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i do ubitych białek dodać cukier, ubijać jeszcze chwilkę na dużych obrotach robota. Do szklistej bezy dodać żółtka jajek i mieszać wszystko na małych obrotach, następnie dolać olej i po połączeniu się składników odłączyć robota.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Formę 25 cm na 25 cm wyłożyć na dnie papierem i wylać do niej ciasto na wierzchu ułożyć odsączony z soku rabarbar.
Piec około 45-50 minut w temp. 180st po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze (1)