Prosta zapiekanka z ziemniaków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • kiełbasa

    1/2 kg
  • śmietana

    100 ml
  • ser żółty

    30 dag
  • jajko

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy. Obieramy. Kroimy w plastry, które układamy w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Leciuteńko solimy. Kiełbasę kroimy w kostkę, zaś cebulę lub pora w półplasterki. Podsmażamy na patelni. Układamy na warstwie ziemniaków. Śmietanę mieszamy z jajkami i solą oraz pieprzem. Polewamy tą mieszaniną zawartość naczynia. Posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia się zapiekanki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 30.11.2011 21:15
prosta i pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat