Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prościutka sałatka

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż brązowy 150 g
bulion 500 ml
groszek zielony 250 g
kukurydza w puszce 1 szt
jabłko kwaśne 2 szt
ogórki kiszone 3-4 szt
jajko 3-4 szt
cebula 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Prościutka sałatka

Ryż gotujemy w wodzie lub bulionie warzywnym/drobiowym zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Powinien być delikatnie twardawy. Rozgotowany nie będzie wyglądał estetycznie w sałatce. Odsączam i studzimy.
Jajka gotujemy na twardo, Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Groszek gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Przelewamy lodowata wodą aby zachować kolor warzywa.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę razem z ogórkami i cebulą.
Pokrojone jabłka, jajka, ogórek i cebulę łączymy z przestudzonym ryżem i groszkiem oraz odsączoną kukurydzą. Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 16.11.2015 14:25
pysznie i zdrowo
Maridka19 16.11.2015 13:59
Pyszna sałatka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak