Precle orzechowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • masło miękkie

    60 g
  • jajko

    2 szt
  • żółtko jajek

    1 szt (białko do posmarowania
  • cukier

    3 łyżki
  • mleko ciepłe

    220 ml
  • sól

    szczypta
  • orzechy laskowe

    80 g
  • olej

    do posmarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Precle orzechowe foto
rożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki dodajemy 2 jaka, żółtko, mleko, sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Pod koniec mieszenia dodajemy miękkie masło i orzechy, zagniatamy aż składniki się ładnie połączą.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na blat, odpowietrzamy i wałkujemy na ok.2 cm
Krok 2 - Precle orzechowe foto
Tniemy ciasto radełkiem na 12 równych pasów.
Formujemy precle i układamy na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Krok 3 - Precle orzechowe foto
Odstawiamy do napuszenia, następnie smarujemy białkiem i pieczemy 12-15 minut w 175 *C.
Studzimy na kratce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 01.07.2017 11:47
Świetnie wyglądają :)
w mojej kuchni 30.06.2017 19:06
same pyszności
Aleksandra/Olcia 30.06.2017 18:56
jak malowane!
Renata9 30.06.2017 18:35
Pyszne precelki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat