Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
500 g -
drożdże świeże
30 g -
masło miękkie
60 g -
jajko
2 szt -
żółtko jajek
1 szt (białko do posmarowania -
cukier
3 łyżki -
mleko ciepłe
220 ml -
sól
szczypta -
orzechy laskowe
80 g -
olej
do posmarowania formy
Przepis i sposób przygotowania Precle orzechowe
Kroki postępowania

Do przesianej mąki dodajemy 2 jaka, żółtko, mleko, sól, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
Pod koniec mieszenia dodajemy miękkie masło i orzechy, zagniatamy aż składniki się ładnie połączą.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na blat, odpowietrzamy i wałkujemy na ok.2 cm

Formujemy precle i układamy na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Studzimy na kratce.
Komentarze (4)