Przepis i sposób przygotowania na: Pożywny krupnik.
* 2 żeberka wołowe (ok.0,5 kg)
* 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
* 10 średnich ziemniaków
* 2 garstki suszonych grzybów
* 3 marchewki
* 1 duża pietruszka
* kawałek bulwy selera (1/4 małej sztuki)
* 2 liście pora
* 3 suszone liście selera
* 4 ziarna ziela angielskiego
* 1 liść laurowy
* 1 drobiowa kostka rosołowa
* Smażona cebulka
* pieprz
* 1 łyżka przyprawy Kucharek
* ew.sól do smaku
* natka pietruszki do posypania
* ew.klopsiki z mięsa mielonego (robię dla córki,która nie lubi wołowiny)
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać liście pora, suszone liście selera i laurowy, ziele angielskie i zalać 3 litrami wody, zagotować. Suszone grzyby pokruszyć do zupy.
Do wrzątku włożyć opłukane i porcjowane żeberka wołowe, zagotować i zszumować. Wrzucić kostkę rosołową, wsypać przyprawę Kucharek i smażoną cebulkę, doprawić pieprzem. Gotować ok. 40 minut. Po tym czasie zasypać wywar kaszą i co jakiś czas mieszając gotować ok. 20 minut. Wsypać pokrojone w kostkę ziemniaki, wyjąć liście pora i selera. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić ostatecznie do smaku, posypać natką pietruszki.
Ja dla siebie i dla męża obrałam mięso z żeberek i po pokrojeniu wrzuciłam do zupy. Dla córki przygotowałam klopsiki z mięsa mielonego, obsmażyłam ze wszystkich stron i pogotowałam wraz z zupą.