Przepis i sposób przygotowania na: pożywna kartoflanka Agaty
Ziemniaki i marchewkę pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim warzywa. Kiedy cebula się zeszkli, a ziemniaki i marchewki zrumienią, przełóż je do garnka, zalej rosołkiem, wrzuć ładnego ususzonego grzybka, dodaj liść laurowy, szczyptę gałki muszkatołowej oraz trzy ziarna pieprzu. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie – czyli około kwadransa. Gdy nastąpi moment miękkości, zmiksuj całość na jedwabiście gładką masę, ale (!) nie zapomnij wyjąć liścia. Nalej do miseczki porcyjkę zupki, udekoruj ją kleksem spienionej śmietany, oprósz posiekaną natką pietruszki, ażeby otrzymać zastrzyk niezbędnej witaminy C i posyp pokrojoną drobniutko szyneczką, coby jakiś mięsny akcent był. Zajadaj ze smakiem!