Powidła z whisky

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    2 kg
  • jeżyny

    1 kg
  • cukier

    2 szklanka
  • whisky

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki i jeżyny myjemy. Ze śliwek usuwamy pestki i razem z jeżynami gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Odstawiamy na całą noc do lodówki, w tym czasie powidła zgęstnieją. Na drugi dzień do powideł dodajemy cukier i whisky i gotujemy jeszcze 20 minut. Gorące powidła przekładamy do suchych i czystych słoików, i odwracamy do góry dnem.
JulkaTomeczek
Ja dla pewności pasteryzuję 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 22.06.2017 20:04
super pomysł!
ada.la 22.06.2017 19:44
będzie ciekawy smak z whisky
Urszula Świeca 22.06.2017 19:16
Świetny dżemik.))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat